Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Prasóweczki

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O negatywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od tradycyjna, jednak nieco się zastanawiamy ponad tym, jak cukier wchodzi na organizm. Czy to cukier to zaledwie niewinny dodatek do potraw i napojów?

Cukier – czy istnieje trucizną?

Naukowcy w nowym czasie zmienili zdanie – odkryli, iż owo nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w terenach dobrobytu. To cukier jest widoczny za nadwagę oraz otyłość, toż on wiąże, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, stanowi więc równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!

Myśl na drugie nazwy cukru

Podczas wybierania gotowych produktów, wskazuj na drugie nazwy cukru w zespole. Cukier może kryć się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli którykolwiek z tych czynników pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, dlatego ten artykuł może wynosić dużo cukru.
Słodzik zamiast cukru?

Czy odpowiednia dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Też do cukru, słodzik może kryć się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy od cukru, dzięki czemu ważna traktować go w niedużej ilości. Słodzik jakby nie ma też kalorii, to nie wpłynie niekorzystnie na miarę. Kolejną zaletą słodzików stanowi więc, iż nie psują zębów. Zatem czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie myśleć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.

Aspartamu nie mogą jeść osoby pozostające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ uczy on toksyczny dla nich element. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, jakie są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i niszczy swoje wady słodzące, to nie można dawać go do wypieków i herbat.

Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań mogą być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany obowiązują w odpowiedzi z niektórymi lekami.

Cukier – to nas truje!

Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje ospałość i ciężki spadek naszej możliwości analizy i zapamiętywania.

W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych sił witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co świadczy cukier, to piękne, rafinowane węglowodany. Chociaż to, co usunięto – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Czyni to, bycie się toksyn – kwasu pirogronowego a pozostałych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy składa się w środka oraz systemie nerwowym, a nienormalne cukry w morzach ciałkach krwi. Skutkuje obecne na oddychanie komórek i prowadzi brak niezbędnej ilości tlenu do bycia systemu.

Nie uznajemy sobie sprawy, że jedni przyczyniamy się do zachwiania równowagi naszego układu. Natura sama zapewnia nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia równowagi także dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze większą miar pierwiastków dotąd skrzętnie robionych i gromadzonych w polskim ciele. Przykładem mogą funkcjonowań polskie kości oraz zęby, z jakich zostaje pobrane tyle wapnia, że staje nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na prawie, że cukry obok tłuszczów są w polskim organizmie głównym źródłem energii, a zatem są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz owoce.

Nawet najmniejsza liczbę cukru, nie jest niezależna dla naszego układu. Cukier wchodzi na dowolny organ własnego ciała. Wątroba magazynuje cukier w strukturze glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) spełnia ją zaś dodaje do dużej objętości, a nadmiar glikogenu wraca do własnej krwi w strukturze kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe chodzą do wszelkiej stronę ciała i przechowywana są w prawie wolnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy mieszkania obecne są już wypełnione, kwasy tłuszczowe chodzą do samodzielnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich prac, następnie tkanki ulegają degeneracji i dostosowują się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, i jakość czerwonych ciałek tworzy się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.

Wybierając cukier do indywidualnych dań, staraj się wybierać sprawnie i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Utrzymywania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier używać do pewnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.

zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments